Skip to content

Революция в пластичната хирургия

Революция в пластичната хирургия.

Цялото човечество преминава през революция. Подобно на него, пластичната хирургия, такава каквато я познаваме днес, преминава през различни еволюцонни етапи също.

Названието идва от гръцки – plastikos – „оформяне“. В Индия и Древен Египет са се извършили първите пластични интервенции преди повече от 4 хиляди години.

Интересно е, че ринопластика и отопластика са били извършвани на пациенти още по време на Римската империя. Постепенно интересът към разкрасяващи процедури започва да се увеличава като осезаемо това се забелязва вече след Първата световна война.

Пластична хирургия
Снимка: pexels.com

Знаете ли, че:

Първите липосукции за премахване на наднормено тегло са направени през 1 век от новата ера?

През 7-ми век лекар започнал да практикува метод за намаляване на мъжките гърди, известен днес като гинекомастия?

През ранния Ренесанс доста интервенции от пластичната хирургия са правени в обикновени бръснарници?

Съвремието ни отваря врати за много нови и различни възможности, чрез които да подобрим външния си вид. Някои от тях са изключително популярни като тук е интересно да споменем, че в световен мащаб най-предпочитана е процедурата за поставяне на ботокс.

Класацията за най-много пластични операции се води от хората във възрастовата група 35-50 години, а това представляват цели 45% от всички пациенти. С течение на годините, делът на мъжете, подлагащи се на подобен вид хирургия се увеличава непрекъснато. Увеличава се също така и желанието на по-младите, като те избират предимно моделиране на носа или гърдите.

Може би с учудване ще разберете, че държавите начело на класацията за най-много пластични операции са Индия и Ливан.

Както в облеклото, тенденциите в пластичната хирургия също се менят. Ако допреди години беше модерно да имаме огромни гърди и устни, напоследък за предпочитане са по-малките и естествени такива.

Не забравяйте – правете всичко с мярка.

Красотата е начинът, по който се чувстваш.
Е, не можем да отречем, че зависи и от начина, по който изглеждаш  ;)

Подобни статии