Премахване на татуировки? По-добре не.

Премахването на татуировки е доста сложна процедура.

Наи-удачният вариант за премахване на татуировки е чрез лазер, твърди д-р Скерлев, пластичен хирург, занимаващ се и с това. По думите му това е най-малко травматичният за организъма метод.

Мастилото под кожата се атакува с лазер, който го разпръсва на капчици. Веднъж разпръснато, белите кръвни телца го елиминират и след като заздравее кожата няма следа от татуировката. Премахването на татуировки е доста сложна процедура, обясни д-р Скерлев. Сложното е, че трябва за всеки отделен пигмент да се настройва лазерът на различна дължина и донякъде това се налучква.

 

При пластичните операции има ясно изграден алгоритъм – първо правиш едно, после друго – но при татуировките не е така. Момиче от Варна, например, имало татуировка в няколко цвята – червеното и черното  се поддали на третиране, но зеленото просто останало, разказа докторът. Имало и други случаи на не особено успешни процедури, при които части от татуировките не са могли да бъдат премахнати, или пък после е останал сериозен белег. Особено по-новите татуировки, които са направени с по-качествени материали, се опъвали доста.

 

Световният опит

 

Според Светльо от Тату студио Моника, обаче лекуването с лазер е доста лоша идея. По думите му това, което пластичните хирурзи в България правят в момента, си е чисто експериментиране върху хората. В световен мащаб най-добрите специалисти са в САЩ. В ЕС пък най-добри били англичаните. Те се татуират от сто години и също от доста време и се занимават с махането на татуировки, разказва Светльо. Там се практикувало най-често изрязването на съответният участък с татуировката и впоследствие присаждането на това място на нова кожа.

 

Д-р Скерлев обясни, че това може да се прави и в България, имало такава практика при лекуване на изгаряния, но методът бил твърде травматичен. Също се получавал и грозен белег на границата между новата и старата кожа.

 

в. Телеграф, 20.03.2007