Skip to content

Подмладяване на ръцете с мастна тъкан

Подмладяване-на-ръцете-с-мастна-тъкан

Кога започва грижата за ръцете

Доктор Скерлев, какви са причините за стареенето на кожата на ръцете?

Една от основните причини за видимото стареене на кожата в различни области на тялото е загубата на мастна тъкан. В областта на ръцете количеството мастна тъкан не е голямо, но е достатъчно, за да бъде моделообразуваща. С течение на времето атрофията на мастната тъкан прави подлежащите структури по-видими.

Освен това кожата на ръцете е постоянно изложена на влиянието на околната среда като UV радиация, промяна на климатичните особености на времето, ежедневна употреба на детергенти и други, което допринася допълнително за стареенето на кожата.

За разлика от лицето и други области на тялото грижата за ръцете, като че ли изостава на заден план. Каква е причината за това? Голяма част от антиейдж процедурите са насочени към лицето и деколтето. В тези области най-рано се появяват видимите белези на стареенето. Причината е по-скоро чисто психологическа, тъй като сме загрижени най-много за лицето, което виждаме в огледалото всеки ден. Грижата за ръцете идва след това.

Кога започва грижата за ръцете и какво предлагате вие като решение?

Превенцията на стареенето може да започне много рано посредством употребата на различни кремове. За ръцете, както и за лицето може да бъде използван целия арсенал от процедури, с който разполагат дерматолозите и пластичните хирурзи. Няма точно определена възраст за започването на тези процедури. Подходът е индивидуален към всеки пациент и съобразен с типа кожа и степента на стареене.

В нашата клиника предлагаме хидратация с хиалуронова киселина като първа стъпка за увеличаване на водното съдържание. След това може да се премине към нанасяне на различни видове филъри и липофилинг.

Липофилингът представлява инжектиране на предварително обработена собствена мастна тъкан на ново място, където тя се инкорпорира в тъканите. Мастната тъкан, която се имплантира изпълнява не само обемна функция като възстановява контура и подмладява релефа на ръката, но и чрез съдържащите се в нея стволови клетки подмладява кожата.

Тази процедура стимулира също така и образуването на колаген, като пo този начин постигаме едно комплексно решение при  третирането на ръцете. Успешното прилагане на липофилинга в различни области на тялото през последните години доведе до усъвършенстване на тази техника. 

В момента се работи с много тънки канюли за инжектиране, които са в рамките на 0.7-0.9 мм. Това позволява по-голяма прецизност при работата, особено в областта на ръцете.

Друг метод е инжектиране на РRP или тромбоцитно обогатена плазма. Един чудесен метод, при който тромбоцитите отключват растежни фактори, стимулиращи образуването на колаген също така спомагат за тъканната регенерация и подобряване на тургура на кожата. Този метод включва извършването на три процедури през месец, след което се прави една процедура през шест месеца.

Тромбоцитно обогатената плазма стимулира собствените възстановяеми сили на организма. Нормално е с времето процесът на стимулация да отшуми затова този метод се прилага по схема разпределена във времето, за да се задържи постигнатия резултат. Принципът на действие е различен при различните методи, аз съм привърженик на процедурите, при които тялото се стимулира само да се пребори с даден проблем или продуктите, които биват инжектирани да са взети от собствения организъм. Смятам, че до известна степен тези методи са по-безопасни.

„Какъв е възстановителният период след  липофилинг?

Ако се получат някакви синини или оток след процедурата те изчезват в рамките на 10 дни. До третия месец мастната тъкан, която не е прихваната се резорбира и между третия и шестия месец  виждаме окончателния ефект, който се запазва. След шестия месец вече може да бъде направена втора процедура, ако има нужда.

За мастната тъкан е важен покоя на областта където се инжектира. Когато имаме покой даваме възможност на гроздовете от микрокапиляри  да пораснат и да я инкорпорират. В област като устните, където имаме по-голямо движение са необходими повече процедури, тъй като по-голяма част от мастната тъкан бива резорбирана. За ръцете обикновено постигаме желания резултат след първата процедура.

Какъв е периодът след липофилинг, през който  не трябва да се правят лазерни процедури?

Три месеца след процедурата кожата трябва да бъде оставена в покой, за да завършат процесите на възстановяване и инкорпориране на мастната тъкан в организма. След този период пациентът може да се подложи на допълнителни процедури.

сп. Beauty women  29 бр / 11.2012 г

Подобни статии