Skip to content

Откровено за интимните естетични корекции

Откровено за интимните естетични корекции

Тънкости при моделирането на външните полови органи.

Защо се търсят интимните естетични корекции, как протича такава операция, какви са рисковете? На тези и други въпроси отговаря д-р Михаил Скерлев от Медицински център по естетична и пластична хирургия Галатея.

 

Ниско самочувствие или реален проблем?

Според д-р Скерлев както жените, така и мъжете искат ин­тимни естетични корекции и то не заради партньора си, а заради собственото си самочувствие. Разбира се, мотивите са много и различни. В областта на моделирането на външни полови органи при мъжа се правят удължаване, удебеляване, обрязване и др. При жените корекции в повечето случаи се налагат след раждане.

С напредване на възрастта големите срамни устни атрофират (изтъняват), а малките – хипертрофират (стават по-големи), което причинява дискомфорт и трудности при полов акт. По оперативен път мал­ките се намаляват, а големите срамни устни се увеличават със собствена мастна тъкан (липофилинг). Също така при жените се налага и корекция на влагалището (това е и ги­некологична интервенция). Някои жени искат да коригират формата на клитора си, търси се и хименопластика.

 

Моделиране на външните полови органи при жената.  При този тип интервенции се изисква изключителна пре­цизност. Операцията за корекция на клитора трябва да се извършва много внимателно и от опитен специалист, защото и най-малката грешка може да наруши чувстви­телността в тази област. Сентенцията на хирургията на външни полови органи е: „Хирургът трябва да направи всичко, което пациентът иска, в степен, в която това да не доведе до никакви увреждания“.

 

Тънкостта при модели­рането на малките срамни устни е в това, че хирургът трябва да махне достатъчно от тях, но не прекалено, за да могат те все пак да прилепват, защото функцията им е да пазят входа на влагалището чист. Не е правилно те да се отстраняват напълно и ако пациентката иска това, хирургът трябва да я разубеди, първо, защото не е есте­тично, и второ – това води до проблеми с поддържането на хигиената и инфекции на влагалището.

 

Как протичат тези операции при жените и съот­ветно при мъжете?

При жените увеличаване на големите срамни устни и на­маляване на малките може да стане последователно в една операция. При интервенциите за мъже не е точно така. Първо се прави удължаване на пениса и след известно вре­ме – удебеляване, което д-р Скерлев препоръчва да стане с липофилинг, тъй като тази интервенция позволява етапност.

 

При първата операция пенисът се увеличава до же­лан размер, следва частична резорбция и след 6 месеца – до 1 година, когато поставената мастна тъкан е получила собствено кръвоснабдяване, може да се направи и допълни­телно увеличаване, ако пациентът не е доволен от резулта­та. Същото важи и при моделирането на външните срамни устни при жените.

 

Противопоказания

При хора с нереалистични очаквания и при всички случаи, когато са налице тежки увреждания на организма, като сърдечно-съдови заболявания, диабет, инфекции и др. рискове.
Съществува реална опасност от нарушаване чувстви­телността в областта на половите органи. При жените може да се получи и асиметрия, защото много често срам­ните устни не са еднакви. При хименоплаетиката пък има опасност хирургът да се престарае и да направи толкова здрава ципа, че след това тя практически да не може да се перфорира по естествен начин.

 

сп. Анна club / 11. 2009

Подобни статии