Откровено за интимните естетични корекции

Тънкости при моделирането на външните полови органи.

Защо се търсят интимните естетични корекции, как протича такава операция, какви са рисковете? На тези и други въпроси отговаря д-р Михаил Скерлев от Медицински център по естетична и пластична хирургия Галатея.

 

Ниско самочувствие или реален проблем?

Според д-р Скерлев както жените, така и мъжете искат ин­тимни естетични корекции и то не заради партньора си, а заради собственото си самочувствие. Разбира се, мотивите са много и различни. В областта на моделирането на външни полови органи при мъжа се правят удължаване, удебеляване, обрязване и др. При жените корекции в повечето случаи се налагат след раждане.

С напредване на възрастта големите срамни устни атрофират (изтъняват), а малките – хипертрофират (стават по-големи), което причинява дискомфорт и трудности при полов акт. По оперативен път мал­ките се намаляват, а големите срамни устни се увеличават със собствена мастна тъкан (липофилинг). Също така при жените се налага и корекция на влагалището (това е и ги­некологична интервенция). Някои жени искат да коригират формата на клитора си, търси се и хименопластика.

 

Моделиране на външните полови органи при жената.  При този тип интервенции се изисква изключителна пре­цизност. Операцията за корекция на клитора трябва да се извършва много внимателно и от опитен специалист, защото и най-малката грешка може да наруши чувстви­телността в тази област. Сентенцията на хирургията на външни полови органи е: „Хирургът трябва да направи всичко, което пациентът иска, в степен, в която това да не доведе до никакви увреждания“.

 

Тънкостта при модели­рането на малките срамни устни е в това, че хирургът трябва да махне достатъчно от тях, но не прекалено, за да могат те все пак да прилепват, защото функцията им е да пазят входа на влагалището чист. Не е правилно те да се отстраняват напълно и ако пациентката иска това, хирургът трябва да я разубеди, първо, защото не е есте­тично, и второ – това води до проблеми с поддържането на хигиената и инфекции на влагалището.

 

Как протичат тези операции при жените и съот­ветно при мъжете?

При жените увеличаване на големите срамни устни и на­маляване на малките може да стане последователно в една операция. При интервенциите за мъже не е точно така. Първо се прави удължаване на пениса и след известно вре­ме – удебеляване, което д-р Скерлев препоръчва да стане с липофилинг, тъй като тази интервенция позволява етапност.

 

При първата операция пенисът се увеличава до же­лан размер, следва частична резорбция и след 6 месеца – до 1 година, когато поставената мастна тъкан е получила собствено кръвоснабдяване, може да се направи и допълни­телно увеличаване, ако пациентът не е доволен от резулта­та. Същото важи и при моделирането на външните срамни устни при жените.

 

Противопоказания

При хора с нереалистични очаквания и при всички случаи, когато са налице тежки увреждания на организма, като сърдечно-съдови заболявания, диабет, инфекции и др. рискове.
Съществува реална опасност от нарушаване чувстви­телността в областта на половите органи. При жените може да се получи и асиметрия, защото много често срам­ните устни не са еднакви. При хименоплаетиката пък има опасност хирургът да се престарае и да направи толкова здрава ципа, че след това тя практически да не може да се перфорира по естествен начин.

 

сп. Анна club / 11. 2009