Skip to content

Не трябва да получавате съвети за пластична хирургия от YouTube

Не-трябва-да-получавате-съвети-за-пластична-хирургия-от-Youtube

Не трябва да получавате съвети за пластична хирургия от YouTube

Тези видеоклипове могат да бъдат подвеждащи форми на маркетинг.

Една стара поговорка с модерно звучене казва, че не трябва да вярвате на всичко, което четете в интернет. Сега, новите изследвания добавят, че не трябва да вярвате на всичко, което гледате онлайн. И това особено се отнася за видеоклипове свързани с пластична хирургия в YouTube.

 

Това е така, защото тези видеоклипове могат да бъдат подвеждащи форми на маркетинг, още повече, могат да предложат лоши съвети на хората, търсещи обективна информация за такива процедури, според ново проучване, публикувано в списанието  JAMA Facial Plastic Surgery. [7 Тенденции в красотата, които са лоши за вашето здраве]

 

В първото изследване което проведоха изследователите от университета „Рътгърс“ в Ню Джърси за тенденция на хората да търсят информация относно медицински процедури в YouTube. Това доведе до извадка на 240 от най-често гледаните видеоклипове на YouTube по пластична хирургия, като всички те събраха общо 160 милиона гледания. Тези видеоклипове се появяват чрез 12 ключови думи за търсене на все по-често срещани козметични процедури, включително „face lift“, „lips fillers“,“rhinoplasty“, „ears surgery“ и „eyelids correction“.

 

След това изследователите направиха оценка на видеоклиповете за обективна информация и за качеството на съдържанието им, използвайки така наречените критерии DISCERN – въпросник, който оценява надеждността и качеството на информацията за здравето на потребителите.

 

Екипът разгледа и видеоклиповете в YouTube за присъствието на лекари и специалисти от САЩ, чиито имена бяха проверени в базата данни на „American Board of Medical Specialties“, както и името на човека или групата, които публикуват видеоклиповете в YouTube.

 

Изводите им бяха изумителни: Дори видеоклипове, направени да изглеждат като образователни материали, представени от сертифицирани медицински специалисти, могат да бъдат скрити маркетингови схеми, казва авторът на изследването д-р Борис Пашховър, асистент по „уши нос гърло“ от Rutgers New Jersey Medical School. 

 

„Пациентите и лекарите, които използват YouTube за образователни цели, трябва да са наясно, че тези видеоклипове могат да представят предубедени данни, да бъдат небалансирани при оценката на рисковете спрямо ползите и да са неясни относно квалификацията на практикуващия“, каза Пашховър. „YouTube се използва за маркетинг. По-голямата част от хората, които публикуват тези видеоклипове, се опитват да ви продадат нещо.

 

Новите проучвания, свързани с предишни изследвания от Северозападния университет „Файнберг“, публикувани миналата година. Това проучване установи, че приблизително 26 процента от най-добрите постове на Instagram по пластична хирургия са били споделени от козметични хирурзи, които не са сертифицирани  пластични хирурзи (с други думи, общи хирурзи, дерматолози, гинеколози и дори лекари по семейна медицина). Това проучване установи, че голяма част от това съдържание (около 67%) всъщност е само-маркетинг.

 

Д-р Кларк Шиерл, директор по естетична хирургия в „Northwestern Specialists in Plastic Surgery“ – Чикаго и старши автор на изследването – „скоро се натъкнах на стоматолог, преминал допълнително обучение по козметична хирургия, който поставя гръдни импланти. „

 

И двете изследвания подчертават – да се внимава с видеоклиповете по тази или друга тема, независимо дали търсещият информация е потребител на социални медии или случайно натъкнал се. Всичко това определено води към: Направете собствено проучване за процедурите които ви интересуват.

 

Оригинална публикация: Live Science.

Подобни статии