Skip to content

На запад първо коригират нос, а после бюст

На-Запад-първо-коригират-нос-после-бюст

Какво трябва да знае човек, преди да се подложи на такава операция?

На церемонията по раздаване на оскари определено има повечв коригирани носове, отколкото бюстове. Ефектът от ринопластиката не е така внезапен, както при поставянето на силиконови импланти, но за сметка на това е вечен и болките са по-малко. Това са плюсовете. А какви са подводните камъни, попитахме д-р Михаил Скерлев, собственик на клиника Галатея.

 

Какви рискове крие реконструкцията на носа?

Това е много индивидуална операция. Преди човек да вземе окончателно решение, трябва да е наясно, че няма еднаква форма и размер, които да съответстват съвсем. Важно е пациентът да зададе всички въпроси, чийто отговор би искал да знае. Аз препоръчвам тази операция само ако има добър шанс за постигане на желания резултат. В някои случаи може да се окаже, че за хармонията на лицето е по-добре да не се пипа носът а да се коригира брадичката.

 

Какво трябва да знае човек, преди да се подложи на такава операция?

Съществуват различни техники в зависимост от началния и крайния резултат, от това дали е необходимо да се засяга костната част или само хрущялната, дали ще се намаляват ноздри, ще се присажда хрущял или ще се поставя протеза. При естетична ринопластика разрезът се извършва вътре в ноздрите, като по този начина не остават видими белези.

Пълна упойка е необходима при класическата корекция на носа със засягане на костните структури. При условие, че се прави лека корекция само на меката хрущялна предна част на носа, е възможна и местна упойка. Всички останали детайли е по-добре да бъдат уточнени по време на индивидуалните консултации, които могат да бъдат и повече, докато пациентът постигне вътрешен комфорт по отношение на окончателното решение.

 

Има ли опасност от поглъщане на кръв по време на операцията и риск да влезе кръв в белите дробове?

Безпокойството от поглъщане на кръв през носа не е основателно. Модерните техники и оборудване не позволява попадането на кръв и течности в белите дробове.

 

Има ли риск да се наложи втора пластична операция?

Не трябва да се бърза със заключенията за крайния резултат веднага след като гипсът или поставената лонгета бъдат свалени. Окончателния резултат ще може да бъде оценен не по-рано от половин година, но най-сигурно е след година, когато отокът ще е напълно спаднал. При всяко положение трябва да се знае, че 80 % оток обикновено се разнася за 14 дни след операцията, 90% – след 2 месеца, а останалите 10% бавно се разсейват до една година. Слабата чувствителност на върха на гърба на носа може да продължи около 3 месеца.

 

Болезнена ли е операцията?

Не би трябвало да боли нито по време на интервенцията, нито след нея. Дори в случаите с местна анестезия при по-малки корекции няма болка. По-скоро има дискомфорт. В първите три дни  след операцията, докато тампоните са в носа, главното неудобство е, че трябва да се диша през устата, но този период не би трябвало да причинява повече неудобства от запушения нос при хрема. Отоците и синините, които остават още 3-4 месеца, не са причина за проблеми с дишането.

 

Кога най-рано може да се направи такава операция, ако имаш вродено изкривяване на преградите на носа и това затруднява дишането?

Ринопластиката не се прави на деца с изключение на остри травми в резултат на нещастни случаи и функционални нарушения – затруднено дишане, странично изкривяване на носа и други, със знанието и изричното съгласие на родителите. Препоръчителна възраст е след 18 години, когато вече е завършен растежът на лицевите кости. Тази операция може да бъде по-малко задоволителна след 40-годишна възраст заради по-слабата еластичност на кожата.

 

в.  Седмичен труд / бр 19, 11 май 2011 г.

Подобни статии