Skip to content

Между хирурга и пациента трябва да има „химическа реакция“

Между-хирурга-и-пациента-трябва-да-има-химическа-реакция

Високото качество, грижата, вниманието и честното отношение.

Присъединяването на клиника „Галатея”  към болница „Здравето” е нов етап в развитието ни. Вече можем да правим не само естетични, но и реконструктивни операции. Винаги съм казвал, че ние, пластичните хирурзи, сме в дълг към пациента, нуждаещи се от реконструкция след травми, рак на гърдата и други.

 

Как се създава висококвалифициран екип като Вашия?

През годините създадохме много силен екип. Сега го надстроихме, за да увеличим обема и качеството на работата. Разбира се, освен мотивирани професионалисти трябва и добра техника. Разчитаме на съвременна операционна и на апаратура за безкръвна хирургия. За да бъдем на ниво, се стараем винаги да бъдем в крак с новостите и редовно участваме в международни срещи за естетична и пластична хирургия, често с наши доклади.

 

В „Галатея” предлагате целия спектър процедури за подмладяване. Кои са най-желаните манипулации?

Винаги сме следвали принципа на стълбата – всеки проблем трябва да се решава на възможно най-ниско ниво. Започваме с филъри,Botoxмезотерапия или PRP / подмладяване на лицето с тромботична обогатена плазма или т.нар. вампирски лифтинг/. Тези методи забавят стареенето на кожата. С времето обаче изчерпват възможностите си и тогава се пристъпва към естетични операции.

Вие сте един от специалистите по липофилинг. Какво представлява процедурата?

Липофилингът, или инжектирането на собствена мастна тъкан, е свързващо звено между нехирургичните и хирургични техники. Операцията е с чудесен ефект върху изглаждането на бръчките. Може да се комбинира с почти всички интервенции в областта на лицето. За разлика от филърите  липофилингът е по-травматичен, но и по-дълготраен.

„Галатея” е водеща в присаждането на коса. Какви резултати постигате с процедурата, от която се нуждаят повечето мъже след определена възраст, а понякога и жените?

Ние се наложихме като водещ център в България за трансплантация на коса. Имаме чудесни резултати и много щастливи пациенти. Методът, който предлагаме, и наличната техника ни позволяват да решаваме проблемите със загубата на коса напълно, с изключение на  тоталната загуба на окосмяване по главата и тялото. За останалите ни пациенти със загуба на коса новините от нашата клиника са много обнадеждаващи. 

 

Един въпрос, който сякаш е „табу” – възможно ли е видът на външните полови органи да бъде подобрен?

Хирургическата естетизация на външните полови органи по непонятни причини е тема, която се заобикаля. А процесът на стареене обхваща и тази област. Затова операции като редукция на малки срамни устни, елонгацио или удебеляване на пениса са много чести при нас.

 

Граждани на Европейския съюз също се възползват от предлаганите от Вас услуги. Какво ги привлича в „ Галатея”?

Високото качество, грижата, вниманието и  честното отношение. Не е без значение, че в клиниката свободно се говорят английски, руски и гръцки.

 

Какво бихте посъветвали онези, които все още се колебаят дали да подобрят външния си вид и да повдигнат самочувствието си?

Моят съвет е: консултирайте се с пластичния хирург. Първата среща между пациента и лекаря е среща между желанието и възможностите. Не се притеснявайте да попитате всичко, което ви вълнува! Изграждането на доверието и разбирането е много важно, трябва да се получи  „химическа реакция”. Тогава пациентът може да обясни точно какво иска и какво очаква, а лекарят да каже какво ще се постигне с дадена интервенция и какви са евентуалните усложнения. Нереалистичните очаквания трябва да бъдат разяснени. След това хирургът дава предложения какви методи да се използват и се взима решения за най-подходящия.

 

сп. Biograph / бр.27 

Подобни статии