Skip to content

Липосукция. Метод за добиване на по-изящни форми

Липосукция. Метод за добиване на по-изящни форми

Резултатът е забележителен.

Със спорт и диета можем да намалим теглото си, но има места, при които трудно бихме могли да отстраним мастните натрупвания и вече появилия се целулит. Тук помощното средство се нарича липосукция. Тя е една от най-елегантните и често извършвани процедури в клиниките по пластична хирургия, а резултатът е забележителен.

Представлява „измукване“  на мазнини като по този начин се моделира тялото. Дели се на дълбока и повърхностна, а освен това бива класическа, ултразвукова и вибролиросукция. Извършва се под местна или обща анестезия в зависимост от областите и обема мастна тъкан, който се аспирира.

Това е най-доброто средство и за ликвидиране и на целулита. Липосукцията не е метод за отслабване, а метод за добиване на по-изящни форми. Най-добри резултати има при пациенти с близко до нормалното тегло и при хора с изграден двигателен и хранителен режим. Резултатът е траен, когато теглото на пациента не варира повече от 3-5 кг..

Клетките в мастната тъкан са „складови“, т.е. те увеличават или намаляват обема си в зависимост от излишъка или недостига на хранителни вещества в кръвта. Мастните клетки увеличават обема си, но не и своя брой /това е възможно единствено в детска възраст/. При липосукцията те се извеждат от организма и по този начин възможността да се натрупа мастна тъкан на мястото, където е работено, е значително намален.

Друг фактор, който влияе на процеса на възстановяване, е собствената свиваемост на кожата. По тази причина кожата не увисва там, където е премахната мастната тъкан. Разбира се, до 40-годишна възраст процесът е доста добре изразен, а после се забавя. Но това в никакъв случай не прави хората над 40-годишна възраст неподходящи за липосукция. В такива случаи се прилага модифицирана липосукция на  Gasparotti, което подобрява в значителна степен еластичността и контрактилната способност на кожата и при възрастни пациенти.

Следоперативният период е около 5 седмици и изисква носене на специално еластично бельо за осъществяване на дозирана компресия в зоната на третираните тъкани, както и посещения при масажист. Всичко това комплексно подпомага по-бързото възстановяване на нормалния тонус и еластицитет на кожата, както и получаването на така желания от всеки строен силует.

сп. Перфекта / юни 2006

Подобни статии