Skip to content

Качеството на живот се подобрява след увеличаване на гърдите

Качеството-на-живот-се-повишава-след-увеличаване-на-гърдите

Значителен прогрес в психо-социалното и сексуално благосъстояние

Според проучване, поместено в издание на „Пластична и реконструктивна хирургия” пациенти, които са се подложили на операция за увеличаване на гърдите, съобщават за значителен прогрес в психо-социалното си  и сексуално благосъстояние, както и в други аспекти на качеството на живот. 

Проучването също така показва, че отнема известно време, за да се възвърне пълното физическо функциониране след подмускулно поставяне на имплантите и че по-възрастните жени могат да бъдат по-малко доволни от резултатите. Това съобщава водещият автор Д-р Ейми К. Алдерман от Алфарета, Джорджия.

Изследовтелите са използвали сартифицираното BREAST-Q© проучване, за да получат мнения на жени за физическите и психологическите ползи от увеличаване на бюста. В проучването 611 жени са попълнили BREAST-Q© формуляра преди увеличаването на бюста и отново на шестата седмица и на шестия месец след това. В тези случаи увеличаването на бюста е направено с поставяне на имплантите подмускулно.

Резултатите показват значителни подобрения в повечето аспекти на качеството на живот, преценено при BREAST-Q© проучването. Така например удовлетвореността от резултатите, по скала от 100 точки, се увеличава от около 25 преди операцията до около 80 след това.

Има подобни подобрения в оценките на психосоциалното и сексуалното благополучие. Степента на подобренията в качеството на живот е оценен като „много голям” при стандартна мярка за промени в здравето. В действителност „размерите на ефекта” са били сравними с тези наблюдавани при пациенти, подложени на големи ортопедични, хирургични процедури.

Степента на подобренията в качеството на живот е оценен като „много голям” след уголемяване на бюст

Щастлива-двойка-в-легло

Връщането на нормалната физическа функция може да отнеме време

BREAST-Q© резултатите за физическото функциониране, обаче, са по-ниски на шестата седмица след операцията, в сравнение с тези преди нея. Проучването показва връщане към нормално физическо функциониране към шестия месец след операцията. Изследователите отбелязват, че ще е необходимо по-продължително проследяване, за да се определи дали физическото функциониране в крайна сметка се връща към предоперативни нива. 

В допълнение, по-възрастните пациенти имат по-ниски резултати на удовлетворение от операцията за увеличаване на гърдите. Средните резултати за цялостно удовлетворение са  от около 90 за жени под 30 годишна възраст, до 86 за жени в тридесетте години, до 82 за тези в четиридесетте и 77 за тези над  50 години.

https://www.plasticsurgerypractice.com

Подобни статии