Skip to content

Има ли подходяща възраст за естетични корекции?

Има ли подходяща възраст за естетични корекции

Една от заблудите е, че пластичните операции са само за жени над 40 години.

Седем години от практиката на факира са минали в ЮАР. Хирургът е национален секретар за България в световното общество по естетична пластична хирургия.

Какво си оперира най-често българинът?

Най-често правим операции за увеличаване, повдигане и намаляване на гърди, липосукция и корекция на нос. Понякога пациентите сами носят снимки, за да покажат какво искат, предимно когато става въпрос за устни или нос. Специално за устните е много важно да знаят какво искат, защото се инжектира гел на хиалуроновата киселина. Технически е важно да знаем къде точно искат да има пълнота на устните.

На каква възраст се препоръчва да се направи подмладяване на лицето и какви са методите?

След 40-годишна възраст, но със съвременната козметика възрастта се отдалечи и вече е към 50-те. Аз не бих направил лифтинг на 40-годишна жена, освен ако много не се налага. Има други алтернативни методи, каквито са пълнещите материали за изпъване на бръчки.

Най-често се използват хиалуроновата киселина и Ботокс. Те са високотехнологични материали, които правят корекциите на лицевите бръчки манипулация, а не операция. В арсенала на пластичната хирургия се появиха и много други средства.

Кожата има два слоя клетки – живи и мъртви. При новороденото слоят мъртви клетки е много малък. С възрастта количеството им нараства. С лазерна шлифовка може да се направи едно опресняване на кожата, макар че ефектът ще е по-нетраен. Има си плюсове и минуси.

Колко време се запазва ефектът от корекциите?

При различните операции е различно. При класическия лифтинг например е десетина години. По принцип триъгълните лица остаряват по-бавно, защото с годините кожата на лицето се отпуска надолу. Типичен пример е Йорданка Христова. Няма пластични операции, а изглежда много добре.

А коя е най-подходящата възраст за различните пластични операции?

Една от заблудите е, че пластичните операции са само за жени над 40 години.

Например границата за корекция на клепнали уши е шест години. От една страна, ухото е пораснало на 85-90 % от размерите си, а от друга е започнала социализацията на детето. Така се избягват психичните проблеми, които може да има, когато тръгне на училище и започнат да му се подиграват.

Правило е нос да не се оперира преди 18–годишна възраст, защото продължава да расте. Ако се коригира преди това, след време формата му може да се промени.

Операцията на гърди също не се прави преди тази възраст. Освен ако няма проблем в развитието или едната гърда е много по-голяма от другата.

в. Шоу / 2005 г.

Подобни статии