Skip to content

Ефектът от ринопластиката се вижда след година

Ефектът-от-ринопластиката-се-вижда-след-година

Отлични резултати при операциите на нос.

Един от малкото специалисти, които отговарят на всички тези изисквания, е д-р Михаил Скерлев. Затова му се доверяваме напълно, точно както стотиците му доволни пациенти. Професионалната му биография е впечатляваща. Завършил е медицинския институт във Варна. Специализирал е пластична хирургия в университета „Мендуза“ в Южна Африка. Има специалност по обща хирургия и по пластично – реконструктивна и естетична хирургия. От 12 години ръководи клиника „Галатея“, която вече е разположена в софийската болница „Здравето“ и отговаря на най-високите стандарти за качество.

Потърсихме д-р Скерлев, за да ни разкаже кои са най-актуалните разкрасяващи процедури. Не пропуснахме да го попитаме и за традиционните корекции, които извършва с отличен и траен резултат.

Д-р Скерлев, често четем как световна звезда си е направила „вампирски лифтинг“ или освежаване на кожата със собствена плазма. Вие също прилагате този уникален метод в „Галатея“….

Да, това е нехиругична манипулация със собствена, тромбоцитно обогатена плазма. Става дума за максимално естесвен начин за подмладяване на кожата. От пациенти се взима около 8 милилитра венозна кръв. Поставя се в епруветка с разделителен гел и се центрофугира.

Плазмата се разделя на слоеве. Взимаме богатия на тромбоцити и бели кръвни телца и го инжектираме в средния или дълбокия слой на кожата. В резултат тромбоцитите се саморазпадат и изпразват съдържанието си – растежни фактори.

Те от своя страна стимулират околните клетки – фибробластите, към бързо разпределение. Образуват се нови клетки, кръвоносни съдове и колаген. Кожата става по-свежа и по-жизнена.

Доколко е безопасна тази манипулация?

Напълно безопасна е. Няма риск от заразяване с кръвно преносими болести или алергични реакции, защото се използва материал от самия пациент.

Колко пъти трябва да се направи, за да има резултат?

Препоръчвам три пъти, през месец. А след това поддръжка на шест месеца, за да се задържи резултатът.

Клиниката ви е известна и с успешно присаждане на коса и сгъстяване на вежди. Как се извършват тези уникални процедури?

Преразпределяме наличните ресурси на пациента. Работим със собствената му коса, пренасяме фоликули от едно място на друго. Постигаме прихващане от около 95-98%.

Присадената собствена коса расте до живот. При веждите освен сгъстяване може да се направи и промяна на формата. Няма проблем операцията да бъде извършена и върху перманентен грим.

Прилагате най-актуалните нехирургични интервенции и най-добрите методи на пластичната хирургия. Как поддържате професионалното си ниво толкова високо?

С постоянно обучение. Преди дни се върнах от Евро-азиатския конгрес по пластична хирургия в Турция. Съседите го правят на всеки две години, събират светила в различни области. Един от ръководителите на Световната асоциация за естетична и пластична хирургия Назим Черкез организира и двудневен курс за ринопластика, на който си „сверих часовника“.

В „Галатея“ имате отлични резултати при операциите на нос. Как протича консултацията при вас?

Дискутира се с пациента какво го притеснява, прави се снимка и се анализира. Съвместно изготвяме план на операцията, като се взимат предвид желания и възможности. Трябва да се предвидят много неща, включително как ще стареят лицето и носът.

Кога се вижда крайният резултат при ринопластиката?

Възстановяването при носа е по-бавно, защото често се налага чупене на костта. Засягат се кръвоносни и лимфни съдове. При свалянето на лонгетата се вижда формата, но за крайния резултат трябва да се почака до година. През това време се получава финално изфиняване.

От какво се притесняват жените?

Имам пациентки, които се притесняват от по-големия размер на малките срамни устни. Това може да стресира тези жени и да ги депресира.

Преди време дойде една дама на около 40 години, която през сълзи ми каза: „Цял живот съм имала този проблем, но не знаех че мога да го реша“. Самата операция се извършва под обща упойка, защото областта е деликатна. След нея препоръчваме на пациентките си три седмици да се въздържат от полов живот.

В професията ви има и много психология. Кой е основният принцип, от който се ръководите?

В медицината съществува принципът „Primum non nocere“, тоест „Преди всичко не вреди“. И той трябва да се следва. А в пластичната хирургия в частност е много важно доверието лекар-пациент. Да разбереш какво иска човекът, а той да ти повярва. Когато се получи добра комуникация, резултатите почти винаги са отлични.

сп. LOVE / бр 27 / юли 2013

Подобни статии