Skip to content

Добре избраната силиконова протеза на гърдата не с е усеща

Добре избраната силиконова протеза на гърдата не с е усеща

Най-новите модели са с различна плътност в различните части.

Четири сантиметра е малък белег. По принцип технически протезата през малък разрез не може да влезе. Една гръдна протеза е около 220 кубика, а това съвсем не е много, няма как да се промуши от по-малък отвор. Аз предпочитам поставянето на протезите през мишницата /аксиларен достъп/. Белезите почти не се виждат след известно време. Стоят като естествена гънка на ръката. Лепенето не винаги е подходящо.  А има и много съвременни методи, които успешно намаляват белезите чрез лазери, дермабразио, лазерен пилинг и др.

Според вида на протезите има различни видове. Най-удачният е силиконовия гел. Новите протези са и много по-меки.

Смея да твърдя, че добре избраната протеза при нормална любовна игра не се усеща.

Разбира се, когато увеличението не е прекалено. Най-новите модели са с различна плътност в различните части.

Преди време имаше скандал с ваш колега, поставял гел, който впоследствие доведе до големи неприятности на пациентките. Вашият коментар?

Да, наистина това е бомба със закъснител. Моят принцип е – нищо, което не може да се махне, не се слага! До 1996 г. в България имаше забрана за слагане на силиконови протези с физиологичен серум. В Южна Африка, където съм работил, никога не е имало забрана на силикона.

Разбрах, че в България подплънките пристигат по две еднакви в чифт и не могат да се разделят. Това автоматично ги прави неудачни за жени с разлики в големината на гърдите?

Няма такова нещо. Могат да се отварят различни партиди и да се комбинират. Тази разлика може лесно да се коригира и жената да има две еднакво добре изглеждащи гърди.

Как решавате коя протеза е най-подходяща за отделния пациент?

Има си мерки и теглилки за тази работа. Много зависи от гръдния кош и от размера на гърдата.

Кръгли или анатомични импланти предпочитате?

Зависи с каква цел се поставят. Анатомичните протези са предпочитани при увисване на бюста. Скоро имах случай с едно 19-годишно момиче, което има голям, но много увиснал бюст. Начина за повдигане не са само поставяне на силиконови подплънки. В този случай се наложи да преразпределям тъкан.

С пълна упойка ли го направихте?

Да, това си е хирургична операция, премина с пълна анестезия.

Кога се налага смяна на имплантите?

Смяна не се налага. Стареенето на тъканта е една от причините. Или когато след бременност гърдите се променят. Първо се увеличават, после се свиват. При някои жени бюстът напълно се възстановява. Но не е задължително поставянето на нови протези. Може да се направи например корекция формата с изрязване на кожа.

Имате ли наблюдения върху пациентки, отказали се окончателно от подплънките и върнали си предишния вид. Те как изглеждат? По-зле, отколкото преди да се оперират, или не?

Нямал съм такава пациентка. Когато понякога се налага смяна на протезите и трябва да се изчака известно време, преди да се поставят новите, жените искат само временни протези.

С какви интервенции най-често се занимавате?

С премахване на малки, кожни тумори и образувания, бенки и брадавици. Правят се с местна упойка. Коригирам нос, лице, външни полови органи при мъже и жени.

Коя бенка според вас трябва задължително да се премахне?

Премахвам бенки на места, които са подложени на механично триене като в областта на колана например или лицето, защото по-всекидневно е подложено на UV лъчи, а слънцето сега не е като едно време. Ако е доброкачествено образуванието, премахването не крие никакъв риск. Бенката се изрязва с тъканта около нея.

Вярно ли е, че жертвите на липосукцията са много повече от жертвите на пътно-транспортните произшествия?

Не е вярно. Това се тиражира след едно изследване на САЩ, което показва колко е смъртността при 50 000 операции на липосукция. Всяка операция крие рискове. Много е важна правилната подготовка. Тази операция е много енергоемка. Има огромно физическо натоварване върху лекаря, който я извършва.

Може ли целулитът да се премахне за постоянно?

Да, чрез липосукция може дефинитивно да се премахне. Отстранява се причината за възникването на самия целулит.

На каква възраст може да се прави лифтинг на лицето?

От 40 години нагоре, а сега съвременните козметични технологии над 50-55 годишна възраст на пациента. Ендоскопския лифтинг е най-модерният и е подходящ само за горната част на лицето. Много елегантно се повдига лицето, белезите се крият в косата. За долната част се използва класическият фейс лифтинг.

Значи препоръчвате на дамите активно да ползват козметика? Смятате ли, че добрата козметика наистина е най-добрата?

Това не мога да го коментирам. Но има защитни кремове, които предпазват кожата от вредните лъчи. Сегашното слънце не е като едновремешното. Аз съм от Варна и по цяло лято се печахме на слънце и нищо ни нямаше, но сега нещата не стоят по този начин. Задължително трябва кожата да се предпазва, особено при децата и при хората с по-светли кожи.

За какви услуги идват мъжете при вас?

Желанието да изглеждат добре не се дели на мъжко и на женско щение, но като цяло мъжете пациенти са по-малко от жените. Присаждам коса, коригирам носове, уши, полови органи.

Как моделирате устните на пациентите си?

Има хирургично изрязване с корекция на контура. Има и гел на базата на хиалуроновата киселина. Този гел има срок на давност 1 година, после се абсорбира от организма. Съществува и гел с по-траен ефект – до 5 години. Може да се моделират устните и със собствена мазнина – т.нар. липофилинг. Стои много естествено. Това е всъщност трансплантирането на собствена мастна тъкан.

Какви корекции на плешивостта правите?

Единият начин е с перука. Залепва се по специален начин. Има и т.нар. биофибри, изкуствена коса, която се поставя в скалпа, дължината остава статична, прическата е доста фиксирана. Има и метод на т.нар. жива коса. Представлява присаждане на собствена коса.

в. Доктор / 2005 г.

Подобни статии