Skip to content

Длъжници сме на оперираните жени

Длъжници-сме-на-оперираните-жени

В пластичната хирургия има прецизност, чистота и завършеност.

И у мен постепенно се натрупваше някаква неудоволетвореност, имах желание чисто професионално да правя нещо  друго, по-завършено. Тогава си поставих за цел да открия начин и да се докосна до големия свят на пластичната хирургия.“

 

След като завърших медицина, специализирах обща хирургия. Но си дадох сметка, че в пластичната хирургия има прецизност, чистота и завършеност, която ми допада и отговаря на моя характер, на нагласата ми – разказва д-р Скерлев.

 

Доктор Скерлев заминава за Южна Африка, по онова време една от малкото държави, където българин може да потърси реализация, без да се налага да скъсва с професията. Започва работа в Университетска болница в Претория, в Клиниката по пластична хирургия, където се извършва целият обем  пластично-реконструктивна хиругия. Клиниката отговаря за територия, на която живеят около 6 милиона души. Там се правят най-тежките, уникални интервенции. За седем години д-р Скерлев участва в над 1500 операции, в това число и в разделянето на сиамски близнаци, срастнали в областта на главата.

 

Медицински център „Галатея“, който доктор Скерлев създава, е вдъхновен неговия опит, натрупан в Южна Африка. Така се появява клиниката с име, вдъхновено от „Метаморфозите“ на Овидий. На „Галатея“ поетът е посветил стих, който допада много на доктора: „Форма извая, която още не е виждал светът, и творбата си заобича.

 

В клиниката се извършва пълният обем пластична естетична хирургия. Броят на операциите наближава 2000, и то напълно успешни. Екипът се гордее с това, че има вече лоялни клиенти, които не просто се връщат при него, но и го препоръчват на свои познати.

„Имам самочувствието да твърдя, че „Галатея“ е различна от всяка друга клиника – твърди д-р Скерлев. – Ние сме водени от разбирането, че не просто трябва да свършим перфектно работата, но и да защитим доверието на пациентите в нас. Това за мен е ключът към истинския професионален, ако щете и бизнес успех.“

 

Само в „Галатея“ например се прави трансплантация на жива коса – много модерен метод за възстановяване на загуба на коса и при мъже, и при жени.

 

„И нещо, което за мен е изключително важно – добавя хирургът, – искам да развия клиниката така, че да можем съвсем скоро да започнем да работим с жени, преживели онкологични операции. Пластичната хирургия има много силна социална функция в това отношение. Защото когато една жена осъзнае, че е преодоляла най-страшното, тя има правото да се чувства отново пълноценна, красива, харесвана.“

 

в. Седмичен труд / декември 2010 г.

Подобни статии