Skip to content

Да бъдем красиви, но с цената на какво?

Да-бъдем-красиви-но-с-цената-на-какво

В Съединените щати са широко разпространени рекламите в социалните мрежи за промотиране на услуги за козметична хирургия. Много от тях обаче водят до ръцете на непрофесионалисти.

Американско проучване изследва рисковете от разширяващо се явление. В САЩ социалните мрежи и по-специално Instagram, са основният източник на информация за хората, които желаят да се подложат на козметична хирургия.

Потребителите могат да избират измежду хиляди реклами, които впечатляват с голямо разнообразие от интервенции – от липосукция до инжекции с ботокс.

Проучване, проведено от лекари от Медицинския факултет на Северозападния университет Файнберг в Чикаго, показа, че повечето от съобщенията в Instagram са публикувани от лекари, които нямат специализация по козметична хирургия. Много често потребителите, особено младите хора, попадат в капана и се подлагат на хирургични процедури, които обещават да подобрят външния вид, но за съжаление излагат пациентите на сериозни рискове за здравето.

Изследователите също така установяват, че по-голямата част от публикациите на квалифицирани естетически хирурзи, са образователни и носещи стойност, пряко свързана с хирургията (62.1%), а постовете от неквалифицирани лица са били почти изцяло рекламни (67.1 %).

В проучване д-р Джон Ким, също от Северозападния университет, идентифицира 300% увеличение на усложненията след пластична хирургия на корема, извършвани от самозвани пластични хирурзи. В същото време в Съединените щати има все повече случаи на пациенти, които се обръщат към здравните заведения, за да се справят с последствията от непрофесионалните козметични процедури за нос, устни или корем.

В България нещата не стоят по много по-различен начин. В страната ни се рекламират много непрофесионални „хирурзи“ или медицински лица, които изкарват доходите си на гърба на пациентите.

У нас масова процедура, която се прави в салони за красота от непрофесионалисти, е поставянето на ботокс. Много са случаите, в които пациентите забелязват рани, а дори и предизвикването на парализа на лицевите мускули.

Важно: За да не се сдобиете с ефекта „УАУ“, преценявайте добре на чии ръце се доверявате.

Подобни статии