Skip to content

Германия забрани козметичната хирургия за непълнолетни

Германия забрани козметичната хирургия за непълнолетни

Защита на младите хора от последствията на една погрешна мания за красота.

„Мисля, че това е напълно неприемливо да се разреши на 15-годишните увеличаване  на гърдите като коледен подарък“, казва Йенс Спан, говорител на Християндемократическия съюз. 

 


Законът прави изключение за козметични процедури, само когато се  считат за „необходими по медицински показания“. Привържениците на законопроекта са уверени, че новото законодателство ще бъде във физически и психологически интерес на малолетните и непълнолетните в страната: „Защита на младежта е също така и защита на младите хора от последствията на една погрешна мания за красота“, добавя Йенс Спан.

 


Германия не е единствената страна, която налага такива ограничения. Австралийският щат Куинсланд въвежда подобна забрана през 2008 г. и в Италия от 2009 г. има забрана за увеличаване на гърдите при пациенти под 18 годишна възраст, тъй като това не се приема за нормално.  В САЩ пластичните операции на деца се извършват със съгласието на родителите. 

 

 

Американската асоциация на пластичните хирурзи няма официална позиция за прилагането на пластичната хирургия при тийнейджърите, но съветват родителите  да оценяват психическата и физическата зрялост на децата си, преди да потърсят пластичен хирург.

 


И разбира се, някои хирурзи биха спорили, че пластичната хирургия може да бъде в най-добрия интерес на детето: ABS News съобщава, че броят на децата претърпели пластични операции вследствие на малтретиране се е увеличил с 30 процента през последното десетилетие.

 

www.nymag.com 

Подобни статии