Skip to content

Всеки има собствена представа за себе си

Всеки има собствена представа за себе си (1)

Животът продължава дотогава, докато човек има хъс да го живее!

Болницата, в която бях, имаше 1600 легла. Отговаряше за целия район от столицата до северната граница, около 6 милиона души. ”

Докторът се връща в родината в началото на 1999 г., когато се убеждава, че африканската държавна болница няма какво повече да му даде, а нещата в България тръгват към по-добро. През 2006 г. пак отива за малко в ЮАР и стига до извода, че не е сбъркал: „Вярно е, че там колегите получават малко повече пари, но живеят доста по-неспокойно. Тук всеки ден минавам 2-3 километра, за да стигна до работата, и вероятността да ми се случи нещо е малка /не че няма престъпност/, но в ЮАР е почти сигурно, че ще те нападнат на улицата. Не всичко на този свят е пари и няма пълно щастие – човек не може да си намаже филията от двете страни с масло…”

След ЮАР д-р Скерлев специализира при нашия известен пластичен хирург доц. Димитър Евстататиев, взема изпита за специалност по пластична хирургия /вече има такава по обща хирургия/ и през 2001 г. открива в София свой медицински център по естетична пластична хирургия „Галатея”. Тази година той придоби и телевизионна слава, след като оперира двама от участниците в „Пълна промяна” – Тодор и Албена.

В клиниката си д-р Скерлев работи целия обем пластична хирургия, като според собствената му оценка особен успех има в корекцията на външни полови органи и лечението на плешивостта – не само хирургично присаждане на коса, но и медикаментозно стимулиране кожата на скалпа срещу косопад. Методът, който се използва по отношение на косата, се нарича мезохея.

През последните години  мезотерапията – внасяне на лекарствени вещества в основата на дермата, на границата между нея и мастната тъкан – бурно се развива. Едно от направленията му е мезохеята /мезотерапия за коса/. Коктейл от медикаменти се инжектира с ултракъса игла /4 мм/, която стига точно до луковицата на космите, и ги подхранва. Голяма част от тези лекарства са разрешени за прием през устата, но имат доста странични ефекти. Едното например е за лечение на доброкачествените тумори на простатната жлеза. При приложението му забелязали, че на хората, които го пият, им расте коса.

Проблемът обаче е, че то може да намали либидото при млади мъже. При мезотерапията количеството, което се вкарва в скалпа, е в пъти по-малко и е локално, така че няма въздействие върху организма. Методът се използва за стимулация на скалпа. Плешивостта не настъпва изведнъж. Просто при всеки цикъл на израстване на косъма той става все по-слаб, по-тънък и по-къс. Фоликулът, или луковицата не изчезва, но се свива. Накрая започва да произвежда мъхче – много тънка коса без цвят и с дължина 1 мм. Целта на мезотерапията е този процес на минитюризация да се спре и да се върне обратно.

От друга страна, съкратеният вариант на лечението може да се използва като подготовка на скалпа за присаждането на коса – така да се каже, „наторяване на почвата”.

При този метод се присажда собствена коса. Преимуществото е, че тя расте, може да се боядисва, да се подстригва. Разбира се, пада като останалата, защото такъв е цикълът на косъма. Но присадената луковица остава жива. Тя почива 3-4 седмици, след което пониква нов косъм. Най-младият пациент за присаждане на коса е 21-годишен, най-възрастните са между 65 и 70 години.

„Не е гола суета, това е въпрос  на живец у човека – обобщава докторът. – 17–годишно момиче дойде с майка си и искаха увеличаване на гърдите, защото девойката много страдаше от малкия си бюст – до степен на депресия. Друга жена, със свръхтегло, искаше липосукция, но само на бричовете, за да придобие по-добър силует. Аз лично и предложих да отнема мастна тъкан отвътре на бедрата, за да се чувства по-удобно при ходене, но тя настоя за  бричовете.

Много хора ходят с гърбави носове, щръкнали уши и малки гърди и не им пука, но всичко е индивидуално. Всеки има собствена представа за себе си. Имах пациент, който дойде на 55 г. да си коригира клепналите уши. Кое го е накарало, незнам.

Животът продължава дотогава, докато човек има хъс да го живее!”

в. Седмичен труд / 24.12.2008 г.

Подобни статии