Skip to content

Българинът реже най-често носа си

Българинът реже най-често носа си

Не само от естетична гледна точ­ка, но и при травми.

Операциите се правели не само от естетична гледна точ­ка, но и при травми – счупва­ния или изкривявания, които затруднявали дишането. На ко­рекция подлежали широките, дългите, кривите или гърбави­те носове, които често пъти ставали причина за различни комплекси и проблеми не са­мо в личния живот, но и в работата.

 

Корекцията на ушите също е сред най-честите операции. Намесата при тях обаче е же­лателна в детска възраст, пре­ди започване на училище – около 6-7 години. Тогава ушни­ят хрущял е почти израснал. В по-късна възраст могат да въз­никнат проблеми от социално естество, предупреждават спе­циалистите. Част от жените се подлагали на тази операция и след навършването на 17-20 години за разлика от мъжете. Те носели дефекта си до пос­ледно.

 

Пълнят бръчките с подкожна мазнина

 

Дамите често търсят плас­тичните хирурзи за консулта­ции около премахването на бръчки. Като се изключи опъ­ването на кожата при големи­те операции, корекциите се правят по два начина. Първият е попълването на кожата със собствена мастна тъкан, която се взема от корема, бедрата или от областта на талията. Проблемът при този метод е, че е по-травматичен от оста­налите, но пък е най-физиоло­гичен, уточни д-р Михаил Скерлев. Другият начин е подкожното попълване с гелове на базата на хиалуроновата киселина – субстанцията, която има основна градивна фунция за клетките в организма. При втория вид процедури ефектът трае около година, след което манипулацията се прави отново. Бръчките се премахват и чрез отстраняване на причините за появата им – хиперактивност на мускулите около челото, веждите и очите. За целта се използва пречистен ботулинов анатоксин, с който се парализира определена част от мускула. И тази интервенция е с ефективност около една година, след което трябва да се ивърши отново.

 

Липосукцията отнема до 3,5 кг излишъци

 

На изтегляне на мазнини от тялото се подлагали не само дами. Те обаче предпочитали да извайват бедрата, колена­та, ханша, бричовете, по-малко корема и глезените. Мъже­те пък – гърди, паласки и ко­рем. Скалпелът обаче не е панацея, категорични са спе­циалистите, които се посеща­ват често дори от фитнесманиаци. Освен интензивните тренировки, за да изпъкнат плочките  по коремите им имали нужда от липосукция. За да събират погледите после като звездите от екрана….

При една операция се изтеглят до 3-3.5 литра мастна тъкан, че и повече. Процедурата трае около 2-3 часа.

 

Уголемяването на гърдите е бленувано не само за дамите с по-скромен бюст. Скъпост­руващата операция обаче не е за всеки. На тази процедура се подлагали голяма част от стриптийз-танцьорките, мане­кенки и бизнесдами.

Според специалистите най добър е силиконът, въпреки че в момента войната била сили­кон, гел или физиологичен раз­твор. Какъвто и вид имплантант да се постави, той се намира в силиконова торбич­ка, а единствено тя е в пряк допир и взаимодейства с тялото.

 

Физиологичният серум се използва по-рядко. При него са възможни и по-чести инциденти, като примерно изпускане на клапата на една от торбичките, което променя веднага формата на женското достойнство, въпреки, че на практика срок на годност тук няма. Инжектирането на гел в гърдите е престъпление, категоричен е д-р Скерлев. Разтворът се движел и се оказвало почти невъзможно да бъде изваден. Силиконът не е разрешен в Америка, но у нас вече е. Според специалиста няма обяснение защо тогава е позволено жените, боледували и оперирани от рак на гърдата, да си я възстановят със силиконови протези. Оказва се, че увеличението на половия орган при мъжете не е било просто каприз. Често причина за подобна манипулация бил…на другия пол.

 

Грозни по принуда

 

Според д-р Скерлев българката имала желание да се грижи за себе си и отделяла специално внимание на външния си вид. Поради високите цени на пластичната хирургия обаче до нея се докосвали ограничен брой хора. Много от тях си мислили, че една операция изкоренява комплексите им. Това е колкото вярно, толкова и не е.  Дали корекцията на една част от лицето решава насадените от ранна възраст психологически проблеми е трудно да се каже , но със сигурност ги тушира. Нехаресването на дадена част от лицето често пъти се смятала за основна причина при несполучлив брак, уволнения от работа или липса на нормален социален живот.

 

в. Република / 27.09.2001г.

Подобни статии