Skip to content

Ботокс против пот

Ботокс-против-пот

Процедура, която протича в рамките само на 10-15 минути.

Д-р Скерлев, на какво се дължи прекомерното изпотяване?

Причината е повишен тонус на вегета­тивната нервна система, което води до по-голяма активност на потните жлези в областта на мишниците, дланите и ходи­лата. Този процес за съжаление е неволеви, може да бъде повлиян от емоциите, но не може да бъде контролиран. За много хора той е голям проблем. В това отношение ботоксът е чудесно средство. Има едно- единствено неудобство, че трябва да се прави всяка година, но става въпрос за една процедура, която протича в рамките само на 10-15 минути.

 

Какъв е механизмът на действие?

Ботоксът блокира връзката нерв – жлезна клетка. С течение на времето обаче ефектът постепенно отслабва – не че се изчерпва действието на лекарството, а организмът възстановява блокираната връзка. Изпотяването се възвръща, за­щото този нерв, който стига до жлезата, започва да регенерира и отново се свързва с мускула.

 

Кога настъпва ефектът?

След няколко дена, като времето е различ­но при отделните хора. Обикновено трае 7-9 месеца в зависимост от степента на прекомерно изпотяване. Колкото по-силно е то, толкова по-краткотраен е ефектът.

 

Болезнена ли е ботокс процедурата?

В областта на мишниците практичес­ки не се усеща болка, защото в разтвора на ботокса може да се сложи лидокаин обезболяване. При дланите процедурата е съвсем малко по-неприятна. Ръката е по­крита с много нервни окончания и кожата е по-дебела. От друга страна обаче, заради прекомерното изпотяване, кожата е по- мека и болката е сравнително поносима.

 

Каква е предварителната подго­товка?

Прави се тест със скорбяла и йод. Зоната се изсушава, намазва се с йод и отгоре се слага скорбяла. Потта втечнява йода, кой­то реагира със скорбялата и й придава син цвят. Така се определя интензивността на изпотяването. Отбелязват се най-актив­ните зони. Очертава се областта, където трябва да се инжектира ботоксът.

 

Как протича процедурата?

Правят се леки подкожни убождания с ултратънка игла през 1-1,5 см, защото ле­карството мигрира в този обсег. Говори се по-скоро за дискомфорт, отколкото за болка. Прави се еднократно. Въпреки че се изпотява цялата ръка, блокирането само в дланта намалява изпотяването и по периферията. По пръстите ботокс не се инжектира, освен ако проблемът не е на­истина сериозен.

 

Спазват ли се следпроцедурни грижи?

Единствено през пьрвите 24 часа не се ползва козметика, докато малките ранички от убожданията се затворят. Голяма чаcm от козметичните продукти съдържат алкохол, който може да деактивира ботокса. Първата седмица след процедурата е желателно да се избягват физически активности, солариум и сауна, за да се даде възможност на лекарството да си свърши работата.

 

Освен тази медикаментозна корекция на свръхизпотяването чрез ботокс, какви оперативни решения има на проблема?

Има и други начини за корекция, най-вече в областта на мишниците. Там може да се прави ексцизия на кожа заедно с потните жлези. При друг вид операция се прави остъргване на подкожието със специална канула, подобно на липосукция. По този начин се унищожават жлезите и респективно се бори изпотяването.

 

Ефектът е траен, но се получава рана и възстановяването е по-бавно. Все пак става въпрос за операция,  докато при ботокса е манипулация. Идвате, подлагате се на процедурата и си тръгвате – няма никакви проблеми.

 

Кога е препоръчително да се направи?

 По всяко време на годината, тъй като не се влияе от атмосферни фактори като морската вода и слънчевите лъчи. Най- подходящо е обаче да се приложи преди лятото, защото тогава се засилва отде­лянето на пот. Инжектирането през април- май гарантира ефект поне до октомври – ноември.

 

Кой най-често се възползва от тази услуга?

Прави се както от жени, така и от мъже. Все пак представителите на женския пол са малко повече. Все още липсва доста­тъчно информация. Вече имам редовни клиенти, на които поставям ботокс 3 – 4 години поред.

 

Противопоказна ли е манипулаци­ята за някого?

Не, защото ефектът е локален и няма въз­действие върху останалата част от орга­низма. Може да се направи от всеки – как­то от страдащите от хиперхидроза, така и от пациенти, които държат на външния си вид. По принцип обаче при бременни жени не се препоръчва, защото става дума за убождане и стрес.

 

Наблюдават ли се странични действия?

Подуване няма как да се получи, тъй като се инжектира минимално количество ле­карство. Теоретически и посиняване липс­ва, макар че може да се случи да бъде засег­нат малък капиляр. Процедурата е много елегантна и съвсем щадяща. Пациентът може веднага да се върне към ежедневните си задължения.

 

На каква цена можем да се изба­вим от този проблем, особено ин­тензивен през топлите месеци?

Зависи от количеството ботокс, което се слага. Ако зоните са по-големи или изпотя­ването е по-обилно, цената се увеличава. Като цяло тя е от порядъка на 500-700 лева.

 

сп. Coiffure beauty / юни 2010 г

Подобни статии