Skip to content

Ако имаш бръчки, благодари на мама

Ако-имаш-бръчки-благодари-на-мама

Митохондриалната ДНК се предава до нас от нашите майки.

Причини за появата на бръчки

Пушенето е една от причините за преждевременно формиране на бръчки. Неизползването на слънцезащитни кремове може да предизвика по-ранна поява на признаците на стареене.

Но едно ново проучване установи друга потенциална причина за появата на бръчки по лицето – гените, които получаваме от нашите майки.

Както е известно, митоходриите, наричани още „суперсили“, които са градивна част на всяка една наша клетка, имат много общо с процеса на стареене. Тези митохондрии в жизнения процес на човека понасят  щети, мутират и губят способността си за производство на енергия, което от своя страна води до разрушаване на клетките и така се проявяват бръчки.

Изследване, публикувано в американско списание установява, че митохондриалната  ДНК се предава до нас от нашите майки и това също оказва влияние върху темпа на остаряване.

С други думи, ако при майките ни първите признаци на застаряване са се появили в ранна възраст, твърде е вероятно да видим фини бръчки върху собственото си лице на младини. От друга страна, ако майките ни имат гладки лица, без недостатък на кожата между 40-50 години, може би и ние ще бъдем късметлийки.

„С поглед към бъдещето”

Това проучване е насочено единствено върху стареенето на клетките и генетиката, но учените се надяват, че то може да помогне за бъдещото развитие на терапевтичните интервенции, които биха могли да се фокусират върху митохондриалната функция, като по този начин се забави процеса на стареене.

Как да намалим бръчките?

Все пак днес има козметични процедури, които могат да помогнат на хората с преждевременно състарена кожа. Без значение дали имат дългосрочни резултати, които са насочени към дълбоките бръчки или нещо по-малко агресивно, което да третира по-фините линии, вероятно може да се възползвате от посещение при квалифициран пластичен хирург.

Например инжектирането на ботокс, което стана изключително популярно последните години, предлага резултати с продължителност няколко месеца. При тази манипулация не е необходима предварителна подготовка и продължителна ангажираност, както ще ви се наложи ако планирате да се подложите на голяма фейс лифт операция. От друга страна обаче ще трябва да продължите с инжекциите, за да държите фините и дълбоки бръчки далеч от вас. 

https://www.surgery.org/

Подобни статии